Tuesday 10 March 2009

Sunt confuzata

Nu stiu daca Watchmen a fost un film bun sau nu. Aseara am citit de el ca a spart tot prin America dupa premiera si azi dimineata la 7 i-am dat drumul. M-am si mirat ca l-am gasit repede si la o calitate destul de bunicica avand in vedere ca a fost filmat pe sest in sala de cinema. Habar n-aveam ca e facut dupa o serie de benzi desenate si abia aflasem ca regizorul este Zack Snyder, cunoscut pentru 300, alt film care nu se poate determina daca a fost bun sau nu, dar cert este ca a devenit iconic.

Pe scurt impresia mea e ca acest film va face o groaza de bani. De ce? Pai e simplu, are 90% efecte speciale foarte tari, este sangeros si are multa actiune, iar povestea este ceva mai deosebita decat a celor normale cu supereroi. Nu am retinut cu atata acuratete cum se numeau personajele, dar incerc sa fac un rezumat: intr-un univers paralel (cum sunt cele din benzile desenate) pictat in majoritate in verde si purpuriu, supereroii sunt la ordinea zilei, poarta costume extrem de stupide,se combina intre ei si fac copii care devin noua generatie de supereroi si unii ies la pensie sau devin persoane publice. Actiunea stabilita in anul 1985 se pare ca se invarte in jurul unui personaj cu veleitati de Dumnezeu pe nume Jon/ Doctor Manhattan, care este pur si simplu invincibil si poate face...well...cam orice vrea. Insa are constiinta si prefera sa isi studieze energiile distructive intr-un mediu tehnologizat, alaturi de un prieten pe nume Adrian/nush numele de scena, fost erou actualmente prosper om de afaceri, si de prietena lui neglijata Janey/Silk Spectre. Fata pana la urma il paraseste si se aliaza cu un alt erou prafuit, Dan/aaa...intelegeti ideea, incercand sa readuca la viata spiritul justitiar de altadata. Pe un alt plan, un erou iesit la pensie, The Comedian, este asasinat si Rorschach, un detectiv inzestrat cu forta supraumana si voce ragusita, incearca sa ii avertizeze pe ceilalti ca cineva vrea sa ii elimine pentru a porni un razboi nuclear in liniste. Restul e can-can.

Acum, ce are sau ar trebui sa aiba in plus acest film fatza de filmele de gen. Pai in primul rand, la cum arata, cred ca vreo cateva zeci de milioane investite in efecte speciale. Si numai pentru ele merita sa dati banii pe un bilet (vorba vine) sau sa pierdeti doua ore si, cat are filmul. Dupa aceea, poate sunteti curiosi cum arata figurile alea smechere de lupta pe care le-ati vazut in 300, in alt decor, tot fantastic evident. Dupa aceea, coloana sonora mi se pare de nota zece plus, incepand cu The Beginning is the End is the Beginning (si nu invers!!!) a lui Smashing Pumpkins, care suna incomparabil mai bine decat cealalta varianta de pe coloana sonora a acelui film rusinos cu Batman. Dupa aia, daca v-a placut Sin City de exemplu, sau mai bine zis cum arata filmul ala nu ce se intampla prin el, cred ca si pelicula de fatza va parea interesanta, fiindca se creaza o atmosfera foarte asemanatoare cu ce se reusise acolo. In rest, veti observa ca Snyder a ramas foarte fidel succesului sau anterior, sau poate este doar nostalgic. Motive de genul "usa cu nr 300" sau imagini din filme cu spartani din anii '60 o sa va atraga atentia. De asemenea bataile sunt asemanatoare, asa cum bataile erau asemanatoare in filmele lui John Woo. Se pare ca si-a creat deja un fel de amprenta.
Ca fapt divers, cica filmul era in plan din anii '80, cu nume precum Robin Williams, Jamie Lee Curtis sau Kevin Costner pe afis. Mai tarziu cand a fost readusa in discutie ideea, s-au cooptat Hilary Swank si iubirea vietii mele Joaquin Phoenix, dar tot nu s-a dat bataie. Acum a venit vorba de Tom Cruise, John Cusack, Jessica Biel sau chiar Gerard Butler dar nu s-a mers pana la capat. Au ramas Billy Cudrup si frumusetea usor trecuta Carla Gugino singurele nume oarecum sonore din distributie. Dar nu asta e important.
Daca e sa concluzionez, vorba lu' Paris Hilton "hottie or nottie", as zice, dar sa se noteze ca nu cu toata gura, "hottie". Macar de curiozitate merge acest film.

3 comments:

  1. Hmm... sambata asta sper sa ajung si eu la cinema sa vad filmul... si sa imi pot da cu parerea :)

    ReplyDelete
  2. vezi ia-ti de mancare, de baut, si blugi confortabili. se anunta o sedere lunga! :)

    ReplyDelete
  3. just got back.
    ii fac un review mic pe blog...
    if u don't mind :D

    ReplyDelete