Monday 23 February 2009

Exista si filme indiene misto

Da-s facute de englezi.

Sincer nu ma gandeam sa vad un film jumate vorbit in indiana sa ia Oscarul pentru filmul anului 2008. Bine asta ca asta, da' sa si fie un film in care se danseaza in stilul ala indian arhicunoscut de tembel taman la final care ia Oscarul 2008 deja e prea mult. E slab pentru distinctia asta, DAR e un film care a reusit sa ma impresioneze aproape la fel de mult ca Pursuit of Happyness, deci este un risc ridicat de boceala si vazut viatza in culori mult mai frumoase dupa. Este un film de gagici. Este un film care fie va fi adorat in India, fie va fi interzis (da' cre ca va fi prima varianta, tre sa fii prost sa nu iti creasca pipota dupa un asemenea succes). Este un film EXTREM de fain regizat (ma asteptam la asta din partea omului care ne-a adus Trainspotting), cu niste cadre superbe. Are un scenariu absolut meserias din perspectiva planurilor narative: trei planuri care se unesc inaintea scenei finale cheie. Dupa parerea mea scenariul este clar daca nu de Oscar, macar de ceva premiu de gen, fiindca este foarte interesant gandita abordarea povestii.
Daca ar fi fost povestita normal, cronologic, si regizorul nu ar fi fost Danny Boyle, ar fi fost probabil un mare succes al Bollywoodului si atat. Practic artificiul asta a salvat tot. Dupa parerea mea.

Nu vad de ce interpreta Latikai (scapa numele) a fost nominalizata la BAFTA (nush daca a si castigat Globul de Aur) pentru interpretare. Ca sa citez niste prieteni "a retard could train a monkey to do that". Mai degraba trebuiau interpretii micutzi ai personajelor principale sa primeasca ceva onoruri pentru ce au reusit. Au fost cu mult mai impresionanti.
Baiatul care il interpreteaza pe Jamal iarasi joaca foarte convingator, face un personaj asa de credibil, genul de personaj care te atrage imediat de partea lui si te face sa ii tii in continuu pumnii. Nush de ce ma gandesc la Gladiatorul tot din perspectiva felului in care personajul principal castiga publicul (si din film si de dincolo de el). Practic avem un "erou" care face extrem de multe sacrificii si pierde tot ca sa o ia de la capat, animat fiind de un singur lucru care i-ar linisti spiritul. Razbunarea in cazul gladiatorului, si o gagica in cazul lui Jamal.
OK deci un scurt rezumat, pe care oricum il poti deduce din trailer (sa vad daca imi dau seama cum sa il atasez si pe-ala) ar fi urmatorul: in culisele concursului "Vrei sa fii miliardar" varianta indiana (apropo daca dupa filmu' asta nu dau astia drumu' din nou la concurs la noi, sunt cei mai fraeri:) ), un tanar este batut si interogat de politistii suspiciosi ca baiatul, despre care se stia ca provine din slums, din lumea mizera a cersetorilor, borfasilor si muritorilor de foame din Mumbay, a ajuns la marea intrebare finala in urma unor scamatorii. Cu ocazia interogatoriului aflam inca doua chestii interesante: cum a ajuns el la intrebarea finala, si povestea vietzii tanarului nostru, data ca explicatie pentru succesul lui din concurs. Practic ce incerca el sa dovedeasca este ca fiecare intrebare isi avea raspunsul in detalii din momente cheie din viata lui zbuciumata si plina de mizerie. Motivul pentru care el se afla la concurs este unul cat se poate de sincer si naiv, si nu trebuie sa fie deconspirat macar aici.
Pentru ca trailerul sucks, titlul sucks, si uite asa nu mai ramane nimic de dezvaluit din film. Practic stim de la inceput ca o sa se termine bine. Ce dreq, ati mai vazut film indian sa se termine prost?...
Mie mi-a placut, am stat 6 ore sa il vad (stiu, filmul are numai 2) din motive tehnice. Daca nu sunteti genul de oameni care sa stea 2 ore lipiti de un scaun la cinema, si vreti sa mai si comentati/fumati o tigara/puneti pe pauza/etc, recomand totusi sa nu stati sa descarcati decat daca sunteti binecuvantati cu viteze de d/load mare. Altfel, eu recomand cu incredere http://www.ovguide.com/ unde se pot vedea online.

2 comments:

  1. dar cum se cheama filmul, care zici ca e un baiat Jamal?

    ReplyDelete
  2. scrie in tag si oricum am crezut ca este super-mega-cunoscut
    Slumdog Millionaire

    ReplyDelete