Saturday 28 November 2009

Din ciclul Blair Witch Project

Despre Paranormal Activity, film din 2007 care abia a avut premierele internationale si se gaseste in stare foarte buna de vazut online, s-a zis ca este cutremurator de inspaimantator, ca taie somnul pentru cel putin 2 saptamani si poate provoca paranoia si anxietate. A nu se vedea noaptea!! A nu se vedea singur!!! A nu se vedea si finalurile alternative!!!!!
Din pacate pentru mine, as putea spune, l-am vazut noaptea, in intuneric, langa o persoana adormita deci se poate spune ca singura. Persoana adormise deoarece in primele 15-20 minute, filmul seamana cu un reality show ieftin. Dar sa nu va descurajeze. Exista niste momente asa zise dramatice care culmineaza cu finalul care as putea spune ca este cel mai reusit din intreg filmul.
Se mizeaza pe reteta Blair Witch, care indiferent de cate ori ar fi folosita nu are cum sa fie intrecuta de xeroxuri. Se mizeaza pe suspansul de tip hitchcock-ian, adica nu conteaza ce vezi, conteaza ce iti imaginezi ca e acolo. Adica 20 de secunde de liniste pot fi mai inspaimantatoare decat o adolescenta plina de sange tipand, urmarita pe o alee intunecoasa de un tip cu o masca si un cutit. De acord. Ne-am pierdut atat de mult in high-budget-uri si efecte speciale incat daca te pune cineva sa urmaresti o camera intunecoasa in liniste iti creste instant pulsul.
As zice ca acest film trebuie urmarit de orice iubitor de cinema. Pur si simplu de dragul ideii pe care incearca sa o impuna si anume ca nu este nevoie decat de 15 mii de coco, un scenariu improvizat si o camera video sa scoti milioane de oameni din minti. Lui Michael Bay cred ca i-au stat floricelele de porumb in gat.

Daaarr...

Nu poti sa nu remarci faptul ca este un film plin de greseli retarde si impardonabile, cum ar fi:

1. Cum mama naibii o studenta si un day-trader (whatever that means) isi permit viloaia aia si mai tot timpul se filmeaza acasa in loc sa munceasca;

2. Desi aproape in fiecare noapte, in dormitor, camera surprinde cate o scena de toata groaza, si vorba aia ai dovada verde-n fata, cei doi protagonisti se incapataneaza sa doarma in aceeasi casa, aceeasi camera, cu aceeasi usa deschisa in dreptul careia doarme aceeasi victima, si mai ales, DORM DE RUP MALUL !!! Orice om normal nu ar mai fi pus piciorul in casa decat flancat de politie si spiritisti. Ei sforaie ca niste bebelusi.

3. Reactie pe moment la auzul unor pasi noaptea prin casa: gagica sare ca arsa, il trezeste pe barbat, face criza de nervi, razie prin casa, plans, panica, groaza si mister. Reactie la vederea casetei cu usi care se misca, lumini care se aprind si cearseafuri care se umfla: "Vezi, stiam eu ca e ceva in casa..."

4. Cei doi sunt impreuna de trei ani. Fata era vizitata de fantome de la varsta de 8 ani cu regularitate. Cu toate acestea, in decursul celor trei ani, el nu fusese partas la vreo manifestare de gen. Probabil fantomei ii placea acea vila si ar fi facut orice pentru casa. Pentru ca sa stranga lumea in cinemauri.

5. Femeia face noaptea lucruri pe care nu se le aminteste a doua zi, are faze catatonice, comportament cel putin psihopat si urme de muscaturi pe corp. Cu toate acestea, iubitul ei nu se gandeste sa ceara ajutor medical si prefera sa ramana mai departe in acelasi loc.

6. Femeia este trezita in mijlocul noptii, tarata de un picior de o forta nevazuta de-a lungul holului si iubitul ei se lupta sa o elibereze. A doua noapte, cei doi dorm dusi in acelasi pat.

7. Cei doi sunt urmariti pe parcursul a vreo 20 de nopti, singuri in casa noua. Nici macar nu incearca sa faca sex. Nu ma mir ca cel putin unul a luat-o razna!